Biluppgifter – så får du tag på allt du behöver veta om bilen, gratis!

Innan du köper en bil är det viktigt att tar reda på så mycket som möjligt om den. Vi har sammanställt de bästa tjänsterna inom flera olika områden. 

Car.info

Detta är en fantastisk och gratis tjänst för att få fram en massa uppgifter om fordon. Förutom att kunna hitta nästintill exakt utrustning på många bilmodeller kan du även här få en riktigt bra värdering av vad din eller den bil du är intresserad av är värd; både som köp via en bilhandlare och av privatperson. 

Bilspecifikationer

Undrar du vilket utrustningspaket bilen du funderar på har? Här kan du (i alla fall bland en del nyare modeller) se exakt vilken utrustning bilarna har, förbrukning, årsmodell (år och generation av modellen), bagagevolym, mått och mycket mer. Du kan även se fordonsskatten uppdelad på vanlig fordonsskatt och eventuell “malus-skatt”. När jag sökte upp min bil (VW Touran) fick jag upp över 400 fordonsuppgifter och kunde ner på detalj se vilka rutor som värmeisolerade, att den hade däcktrycksmätare, stöd för Android Auto och Apple CarPlay och till och med se vilken USB-version som användes i bilen. 

Denna funktion är perfekt om du jämför flera olika modeller och vill se exakta specifikationer. 

Du kan också se mätarställning (från besiktningstillfällen), om fordonet är i trafik eller avställt samt när/om det skett några tidigare ägarbyten. 

Bilvärdering

Som grund till värdering av bilar använder Car.info företagsannonser och privatannonser, hur lång försäljningstid det har varit i snitt och hur värdeutvecklingskurvan ser ut på just din modell ser ut. Detta sammantaget så presenterar de en värdering. 

Biluppgifter.se

Hos Biluppgifter söker du fordon på registreringsnummer. Du får direkt en kort sammanfattning av årsmodell, trafikstatus, växellåda och snittförbrukning. Du får också en historik där man bland annat kan se om den har legat ute till försäljning hos Blocket, när ägarbyten har skett och liknande. 

En uppskattning av pris på bilen lämnas också men denna slår enligt oss ganska ofta mycket fel, värderingsindikationen på Car.info verkar stämma mycket bättre (i alla fall på de uppslag vi testade med). 

För att se detaljerade uppgifter om bilens utrustning måste man skapa ett konto och logga in; det är dock kostnadsfritt att göra. 

En funktion som vi tycker är smidig är att man kan klicka sig vidare till nuvarande ägaren och få mer information om denna hos deras systersajt merinfo.se. 

Tilläggstjänster som kostar pengar

Biluppgifter.se har ett par tjänster som kan vara användbara men som de tar betalt för, dessa är:

Skuldkontroll – kontroll om fordonet har någon obetald fordonsskatt, trängelskatt eller felparkeringsavgift. Detta kostar 39 kronor per uppslag och betalas med Swish. 

Stöldrapport – kontrollera om fordonet är rapporterat stulet i EU & Nordamerika. Kostar 19 kronor per uppslag och betalas med Swish. Stöldstatus i Sverige visas gratis. 

Bilsvar

Bilsvar är en sajt från Konsumentverket där du kan jämföra olika bilmodeller och snabbt få en beräkning av vad just den modellen kostar per år. Det finns förifyllda värden, men du kan också komplettera med egna uppgifter för att få en mer specifik uträkning. 

Bilen får också en klassning på ett “klimatindex” för snabbt kunna jämföra hur klimatvänliga olika bilmodeller är.

Du kan söka upp bilmodellen med hjälp av registreringsnumret eller klicka/söka dig fram till en bilmodell manuellt. 

Sök upp en bilmodell som passar dig

Genom att använda Bilsvars finurliga filterfunktioner kan du söka upp bilmodeller som passar dig. Du kan välja biltyp, hur miljövänlig den ska vara (bränsletyp och koldioxidutsläpp), hur många platser den ska ha, prisspann (inköpspris eller månadskostnad) och mycket mer. Ett mycket bra sätt att filtrera ut vilka bilmodeller som passar just din situation och din plånbok. 

Ta reda på vad bilen kostar per månad

Genom att ta hänsyn till alla faktorer hjälper Bilsvar dig att göra en ganska precis uppskattning av månadskostnad. Man tar hänsyn till värdeminskning, slitage på däck, reparationer & service, skatter, försäkring, parkering med mera. Ju mer du kan fylla i efter hur du använder bil och vilka specifika kostnader du har – desto bättre uträkning.